Klitten en vervilting

Veel (half) langharige vachten zijn gevoelig voor klitten en vervilten. Het is belangrijk dat deze tijdig verwijderd worden om problemen te voorkomen.
 

Hoe ontstaat vilt
Water (regen, zwemmen of wassen zonder uitborstelen) zorgt ervoor dat klitten krimpen waardoor vilt ontstaat. Onder vervilting komen vaak al bestaande wond en/of hotspots te voorschijn.

 

Het verwijderen van klitten
De mate van klitten (hoeveel en hoe strak) zal ons er toe doen besluiten of het nog haalbaar is om uw hond te ontklitten door middel van borstelen. Het uitborstelen is over het algemeen een pijnlijk proces. Ons besluit om te ontklitten door borstelen, is ook afhankelijk van onder andere de conditie van uw hond, leeftijd en stressgevoeligheid. Als het niet meer mogelijk is de klitten te verwijderen door te borstelen, dan gaan wij over tot scheren en/of knippen.
Het haar zal terug groeien. Door op de juiste wijze en regelmatig te borstelen en een regelmatig bezoek aan de trimsalon kunnen klitten voorkomen worden

 

Hoe ontstaan klitten
Klitten zijn in elkaar gedraaide haren met talg en vuil. Zodra een hond klitten heeft, ontstaat het zogenaamde sneeuwbaleffect. Door niet tijdig en juist te handelen, gaan klitten steeds strakker en vaster zitten waardoor de huid geïrriteerd raakt en pijnlijk wordt. Indien nog mogelijk, zullen de klitten verwijderd worden door te borstelen. Als dit niet meer haalbaar is, zullen ze verwijderd moeten worden door te knippen en/of te scheren.

Klitten wegen zwaar voor uw hond. Na het ontklitten en/of scheren, valt het gewicht weg. De hond reageert hierop door vaak te krabben, schuren of bijten. Als de lucht de huid weer bereikt, zal de huid weer ademen en genezen. Dit kan jeuk veroorzaken en wederom voor huidbeschadigingen zorgen. 

 

Verzorgingstips na het verwijderen van klitten

  • Gebruik een speciaal voor honden anti klit of leave-in conditioner om de jeuk te verlichten en genezing van de huid te bevorderen.
  • Neem contact op met uw trimsalon of dierenarts als de jeuk aanhoudt of als er huidbeschadiging ten gevolge van jeuk ontstaan.
  • Borstel uw hond een keer per week op de juiste wijze, ook als het haar nog kort is.
  • Plan direct een vervolgafspraak bij de trimsalon.